Datavisualisatie | Data analyse – BIsystemen.nl

Datavisualisatie en data analyse

Datavisualisatie en data analyse worden vaak onterecht door elkaar gehaald. Op deze pagina behandelen wij de verschillen tussen deze twee zaken en illustreren wij de toepassingen ervan.
 

Datavisualisatie

Met behulp van datavisualisatie tools kunnen gebruikers eenvoudig en snel hun data visualiseren. Voor eenvoudige visualisaties is een datavisualisatie tool voldoende. Door middel van gevisualiseerde data hebben mensen de mogelijkheid een eerste interpretatie te doen en komen eerste vragen over de data aan het licht. De eenvoud en het gebruiksgemak van datavisualisatie tools weerspiegelt zich in het gebruikte datamodel. Vaak wordt bij datavisualisatie tools gebruik gemaakt van wizards, waarbij de gebruiker bij de hand genomen wordt en langs allerlei opties wordt geleid. Er is dus geen specifieke programmeerkennis nodig om tot een goed resultaat te komen.

Datavisualisatie

Data analyse
Data analyse gaat een stap verder dan datavisualisatie alleen. Bij data analyse kunnen gevisualiseerde trends en ontwikkelingen verder worden geanalyseerd, zodat businessvragen kunnen worden beantwoord.

Bij data analyse kunnen gegevens dieper worden uitgespit en kunnen vervolgvragen worden gesteld, die door middel van interactie met de data kunnen worden beantwoord. Om tot een optimaal beeld te komen van data is een samenspel van datavisualisatie en data analyse gewenst. Daar waar visualisatietools gebruik maken van wizards, zijn de mogelijkheden van tools voor data analyse te groot om de gebruiker hiermee van dienst te zijn. Voor tools voor data analyse is vaak specifieke kennis nodig, aangezien er gebruik wordt gemaakt van scripting. De gebruiksvriendelijkheid is hierdoor iets beperkter dan van visualisatietools, maar met de juiste kennis kan de eindgebruiker complexere en meer veelzijdigere analyses uitvoeren.

Datavisualisatie combineren

Om gebruikers van data analyse tools van optimaal gebruiksgemak te voorzien is de combinatie van wizards en scripting een veel gebruikte oplossing. Op deze manier kan data eenvoudig worden verkend en kan data worden geanalyseerd op een wijze die voor de gebruiker het eenvoudigst is. Zo heeft de tool de meeste waarde voor elk type gebruiker, wat zijn/haar analysewens ook is. Eenvoudige visualisaties zijn in een mum van tijd gemaakt, maar professionals kunnen in dezelfde tools complexe oplossingen bouwen voor ingewikkelde analysemogelijkheden.