BI in de cloud | Toepassing BI software – BIsystemen.nl

BI in de cloud

 • Wat is BI in de cloud?
 • Wat zijn voordelen en eigenschappen van online BI?
 • Voor alle informatie over webbased BI software: gratis BI box.

  BI in de cloud duidt erop dat het business intelligence systeem niet wordt geïnstalleerd op uw eigen servers, maar online beschikbaar is en gebruikt kan worden via internet. Om die reden worden ook begrippen zoals online BI, webbased BI of SaaS business intelligence gebruikt. Cloudoplossingen bieden voordelen op het gebied van de actualiteit van de software, beschikbaarheid, flexibele toegang en schaalbare kosten.

  Alles over BI software

  Online BI of lokaal

  Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van bedrijfssoftware in de cloud. Voor ERP, CRM, HRM, document management en de meeste andere soorten bedrijfssoftware is het al heel gebruikelijk om de software niet meer lokaal op eigen servers te installeren (on premise). In plaats daarvan biedt een cloudprovider deze software als online oplossing aan. Bijna alle data die in deze systemen gebruikt wordt, staat hierdoor ook in de cloud. Business intelligence maakt gebruik van deze data. Het lijkt dus logisch de BI software en eventueel noodzakelijke datawarehouses ook in de cloud onder te brengen. Oplossingen die dit mogelijk maken vallen onder BI in de cloud.

  Cloud computing, PaaS en SaaS

  Er bestaan verschillende modellen om BI in de cloud te laten draaien. De meest bekende zijn Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS). In het geval van PaaS neemt u een platform af van een cloudleverancier. U ontwikkelt zelfstandig de rapporten en applicaties die u de gewenste inzichten en informatie moeten opleveren. De leverancier zorgt voor een infrastructuur en voor de benodigde software. U betaalt daarvoor.

  Bij SaaS ontwikkelt de leverancier een volledige BI oplossing voor u. Deze neemt u af via een abonnementsvorm of een pay-per-use constructie. Het grote voordeel is dat u geen BI software hoeft te installeren op uw eigen systemen en geen volledige infrastructuur hoeft aan te schaffen. U heeft genoeg aan een internetverbinding om de meest geavanceerde analyses te kunnen uitvoeren op basis van uw eigen bedrijfsdata.

  BI software in de cloud
  Ontdek BI software
  Maak kennis met mogelijkheden en oplossingen

  Voordelen

  BI in de cloud biedt veel praktische voordelen. Bij een traditionele, lokale BI implementatie op uw eigen servers is sprake van aanschaf en is er onderhoud nodig aan zowel hardware als software. Niet alleen de implementatie kost veel tijd, ook in het beheer van de hardware en software gaat veel tijd en geld zitten. De initiële investering is relatief hoog. Voor de veiligheid en bescherming van uw data zult u zelf maatregelen moeten treffen.

  Bij een online BI oplossing regelt de leverancier dit allemaal voor u. U hoeft zich geen zorgen te maken over software en hardware. U kunt zich volledig toeleggen op andere aspecten van het implementatieproces, zoals het bepalen van de informatiebehoefte, de te analyseren gegevens en de gewenste rapportages en dashboards.

  Kosten BI in de cloud

  Met een pay-per-use constructie of een pay-per-services model wordt een BI software implementatie aanzienlijk voordeliger. U betaalt immers alleen voor wat u feitelijk gebruikt. Grote investeringen in software en hardware zijn vooraf niet nodig. De kosten zijn schaalbaar en afhankelijk van het aantal gebruikers en de gewenste functionaliteit. Het bij- of afschakelen daarvan is eenvoudig. Uw business intelligence oplossing is daarmee nooit te groot of te klein, maar altijd passend. BI in de cloud biedt u daarmee veel flexibiliteit en financiële zekerheid.

  Webbased BI kiezen

  Het selecteren van een webbased BI oplossing vraagt dezelfde aandacht en voorbereiding als een on premise oplossing. Een valkuil is dat door de directe beschikbaarheid van de software, de snelle ingebruikname en de relatief lage kosten te snel besluiten worden genomen. Spreek eerst rustig met specialisten en leveranciers op het gebied van online BI oplossingen, zodat u een goed beeld krijgt van de mogelijkheden. Via de BI box heeft u deze mogelijkheid, evenals de kennis die belangrijk is voor een goed inzicht in BI oplossingen en ontwikkelingen. Met proef- of demoversies kunt u eenvoudig de mogelijkheden van de verschillende BI oplossingen overzien. Hoe u dit proces stap voor stap uitvoert, leest u in de informatie van de BI box.

  Starten met BI in de cloud

  Laat u aan het begin van uw project adviseren en begeleiden door specialisten met kennis van de oplossing, uw processen en de IT infrastructuur van uw organisatie. Neem de tijd om de mogelijkheden van een nieuwe business intelligence oplossing te leren kennen. Een eenvoudige eerste toepassing van een BI tool of andere BI software leert u veel over het beschikbaar krijgen van de noodzakelijke data, de mogelijkheden van de software en het rapporteren of visualiseren van de resultaten. Te snel een groot project opstarten is niet verstandig. In kleine stapjes een project starten geeft u een beter inzicht in BI in de cloud en kansen die u dat biedt.


  Data in de cloud

  Ontdek de waarde van data
  Over hoe u een datagedreven organisatie wordt