BI in de cloud | Toepassing BI software – BIsystemen.nl

BI in de cloud

Een business intelligence systeem hoeft niet te worden geïnstalleerd op de eigen servers van een organisatie om er gebruik van te kunnen maken. Op het internet is een toenemend aantal oplossingen voorhanden, die we ook wel ‘BI in de cloud’ noemen. Daarmee worden praktisch alle BI systemen bedoeld die online beschikbaar zijn. Het ICT informatiecentrum heeft meerdere publicaties beschikbaar over de voor- en nadelen van ‘BI in de cloud’, of ‘online BI software’. Dat geldt ook voor de mogelijkheden en onmogelijkheden en het gebruik van BI in de cloud. U kunt deze publicaties kosteloos ontvangen als onderdeel van onze BI box. Hieronder kunt u alvast kennis maken met visies, meningen en ook adviezen over het gebruik van ‘BI software as a service’.
 

Cloud computing

Er bestaan verschillende modellen om BI in de cloud te laten draaien. De meest bekende zijn Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS). In het geval van PaaS neemt een organisatie een platform af van een zogeheten cloudleverancier, zodat de betreffende onderneming zelfstandig een BI oplossing kan ontwikkelen. De leverancier zorgt alleen voor een infrastructuur en voor de benodigde software. De onderneming – de eindgebruiker – betaalt uitsluitend daarvoor. De BI applicaties die uiteindelijk het rendement moeten opleveren, ontwikkelt hij zelf.

Bij SaaS ligt dat anders. In dat geval ontwikkelt de leverancier een volledige BI oplossing voor de eindgebruiker, die deze oplossing afneemt via een abonnementsvorm of een pay-per-use constructie. Een leverancier als Salesforce.com doet het bijvoorbeeld zo. Het grote voordeel is dat de eindgebruiker geen BI software hoeft te installeren op de eigen systemen en geen volledige infrastructuur hoeft aan te schaffen. Hij heeft genoeg aan een internetverbinding om de meest geavanceerde analyses te kunnen uitvoeren op basis van zijn eigen bedrijfsdata. We noemen dit ook wel ‘On-demand BI’ of ‘Cloud BI’. Met SaaS is bovendien geen onderhoud meer nodig; updates worden automatisch geïnstalleerd zonder dat medewerkers daar last van hebben. Ten slotte biedt SaaS grote voordelen als een uitbreiding van de infrastructuur nodig is, bijvoorbeeld omdat de onderneming groeit.

What is in it for me?

Het verhaal lijkt wat technisch, maar de praktische voordelen zijn groot. Bij een traditionele BI implementatie is sprake van aanschaf en er is onderhoud nodig aan zowel hardware als software. Wat we bovendien niet moeten vergeten: zo’n implementatie kost ook (veel) tijd. Als een onderneming kiest voor Cloud BI of SaaS BI, dan hoeft een eindgebruiker zich geen zorgen te maken over software en hardware. Hij kan zich volledig toeleggen op andere aspecten van het implementatieproces, zoals het bepalen van de informatiebehoefte. Bijvoorbeeld: welke gegevens worden (als eerste) geanalyseerd? En hoe worden straks rapportages en het ‘dashboard’ geïmplementeerd? Kiest een bedrijf voor BI in de cloud, dan duurt de implementatie in de meeste gevallen korter.

Ook op het kostenvlak zijn de voordelen van BI in de cloud noemenswaardig. Juist in het geval van cloudcomputing is het mogelijk om te betalen via een pay-per-use constructie of bijvoorbeeld een pay-per-services model. Met dergelijke betaalmodellen is een BI software implementatie aanzienlijk voordeliger. U betaalt immers alleen voor wat u feitelijk gebruikt. Grote investeringen in software en hardware zijn vooraf niet nodig; u kunt direct met alle analytische mogelijkheden van een BI oplossing aan de slag. Grote investeringen vooraf – denk ook aan het beheer, het onderhoud en de opleiding van onderhoudspersoneel – zijn niet nodig. Dat maakt de ‘Total Cost of Ownership’ (TCO) in het geval van cloudcomputing lager dan bij traditionele implementaties.