BI in de cloud | Toepassing BI software – BIsystemen.nl

BI in de cloud

 • Wat is BI in de cloud?
 • Wat zijn voordelen en eigenschappen van online BI?
 • Vind alle informatie via de BI kennisbank en de gratis BI box.

  BI in de cloud duidt erop dat de business intelligence software niet wordt geïnstalleerd op uw eigen servers, maar online beschikbaar is en gebruikt kan worden via internet. Om die reden worden ook begrippen zoals online BI, webbased BI of SaaS business intelligence gebruikt. Cloudoplossingen bieden voordelen op het gebied van de actualiteit van de software, beschikbaarheid, flexibele toegang en schaalbare kosten.

  Alles over BI software selectie

  Online BI of lokaal

  Voor veruit de meeste bedrijfssoftware geldt dat deze vooral wordt gebruikt in de cloud. Voor ERP, CRM, HRM, document management en de meeste andere soorten bedrijfssoftware is het al jaren heel gebruikelijk om de software niet meer lokaal op eigen servers te installeren (on premise). In plaats daarvan biedt een cloudprovider deze software als online oplossing aan. Bijna alle data die in deze systemen gebruikt wordt, staat hierdoor ook in de cloud. Business intelligence maakt gebruik van deze data. Het lijkt dus logisch de BI software en eventueel noodzakelijke datawarehouses ook in de cloud onder te brengen. Oplossingen die dit mogelijk maken vallen onder BI in de cloud.

  Cloud computing, PaaS en SaaS

  Er bestaan verschillende modellen om BI in de cloud te laten draaien. De meest bekende zijn Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS). In het geval van PaaS neemt u een platform af van een cloudleverancier. U ontwikkelt zelfstandig de rapporten en applicaties die u de gewenste inzichten en informatie moeten opleveren. De leverancier zorgt voor een infrastructuur en voor de benodigde software.

  Bij SaaS ontwikkelt de leverancier een volledige BI oplossing voor u. Deze neemt u af via een abonnementsvorm. U betaalt per gebruiker. Het grote voordeel is dat u geen BI software hoeft te installeren op uw eigen systemen en geen volledige infrastructuur hoeft aan te schaffen. U heeft genoeg aan een internetverbinding om de meest geavanceerde analyses te kunnen uitvoeren op basis van uw eigen bedrijfsdata.

  Voordelen van BI in de cloud

  BI in de cloud biedt veel praktische voordelen. Bij een lokale BI implementatie op uw eigen servers is sprake van aanschaf en is er onderhoud nodig aan zowel hardware als software. Niet alleen de implementatie kost veel tijd, ook in het beheer van de hardware en software gaat veel tijd en geld zitten. De initiële investering is relatief hoog. Voor de veiligheid en bescherming van uw data zult u zelf maatregelen moeten treffen.

  Bij een online BI oplossing regelt de BI aanbieder dit allemaal voor u. U hoeft zich geen zorgen te maken over de actualiteit en het onderhoud van software en hardware. Met een pay-per-user constructie model wordt een BI software implementatie aanzienlijk voordeliger. Grote investeringen in software en hardware zijn vooraf niet nodig. De kosten zijn schaalbaar en afhankelijk van het aantal gebruikers en de gewenste functionaliteit. Het bij- of afschakelen daarvan is eenvoudig. Uw business intelligence oplossing is daarmee nooit te groot of te klein, maar altijd passend. BI in de cloud biedt u daarmee veel flexibiliteit en financiële zekerheid.

  Starten met BI in de cloud

  Laat u aan het begin van uw project adviseren en begeleiden door specialisten met kennis van de oplossing, uw processen en de IT infrastructuur van uw organisatie. Neem de tijd om de mogelijkheden van een nieuwe business intelligence oplossing te leren kennen. Een eenvoudige eerste toepassing van een BI tool of andere BI software leert u veel over het beschikbaar krijgen van de noodzakelijke data, de mogelijkheden van de software en het rapporteren of visualiseren van de resultaten. Te snel een groot project opstarten is niet verstandig. In kleine stapjes een project starten geeft u een beter inzicht in BI in de cloud en kansen die u dat biedt.

  Meer weten?
  Via de BI kennisbank vindt u alle informatie, hulp en adviezen.