Open Source BI software | Gratis software – BIsystemen.nl

Open source BI software

Bent u op zoek naar passende BI software, dan hebt u keuze uit een ruim aantal aanbieders. Aanvankelijk bestonden er uitsluitend commerciële leveranciers. Hun BI oplossingen zijn op het gebied van functionaliteit nog altijd de beste. Toch komen er steeds meer gratis oplossingen beschikbaar, die door sommige deskundigen als een reëel alternatief worden bestempeld. De vraag is of deze ‘open source BI software’ werkelijk een volwaardig alternatief vormt voor de betaalpakketten.
 

Broncode
Het meest cruciale verschil tussen business intelligence software waarvoor betaald moet worden enerzijds, en open source BI software anderzijds, is dat in het laatste geval de broncode vrij beschikbaar is. Een broncode is een serie programmaregels waaruit een BI systeem is opgebouwd. Het principe van open source software is dat gebruikers die regels vrij kunnen gebruiken, aanpassen, uitbreiden of zelfs verwijderen. Daarvoor is geen toestemming nodig van de oorspronkelijke ontwikkelaar(s) van deze broncode. Daar staat tegenover dat gebruikers meestal ook zelf een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van de software. Daardoor ontstaan snel nieuwe functies en wordt de software alsmaar beter, zo is de bedoeling.

Voordelen open source BI software

Het grootste voordeel is natuurlijk dat open source BI software gratis is, althans voor wat betreft de BI software zelf. Houd bij de implementatie van een open source oplossing wel rekening met andere kosten. De software moet nog wel worden geïnstalleerd, en uw personeel moet de nodige trainingen volgen. Ook is van tijd tot tijd onderhoud nodig in de vorm van updates.

Nadelen open source BI software

Een regelmatig genoemd nadeel van open source BI software, is dat het moeilijk is om te implementeren en te onderhouden. Een bedrijf kan alleen overweg met open source als het hooggekwalificeerde IT’ers in huis heeft, en dat is niet altijd zo. Een ander nadeel is het gebrek aan support in het geval van problemen. Open source oplossingen worden meestal gebruikt en bejubeld door mensen in een ‘community’ van enthousiastelingen. Is er een probleem met de open source BI software, dan zijn het andere gebruikers bij wie hulp moet worden gezocht, bijvoorbeeld via forums op internet. Maar voor veel ondernemingen is een dergelijke service onvoldoende. Open source is volgens velen alleen een goed idee als binnen de muren van een bedrijfsvestiging mensen rondlopen met verstand van en passie voor open source, en bovendien de nodige contacten in de open source wereld.