Datavisualisatie | Data analyse – BIsystemen.nl

Datavisualisatie en data analyse

 • Wat is datavisualisatie?
 • Wat is het verschil tussen datavisualisatie en data analyse?
 • Voor alle informatie over BI software en visualisering: gratis BI box.

  Met datavisualisatie wordt data op een grafische manier gepresenteerd. Op basis daarvan kunnen sneller inzichten worden verkregen over processen waarop de data betrekking heeft. Er zijn krachtige tools voor datavisualisatie beschikbaar, die gebruikt kunnen worden, zonder dat daar diepgaande BI kennis voor nodig is.

  Selecteer uw BI oplossing

  Wat is datavisualisatie?

  Met behulp van datavisualisatie tools kunnen gebruikers hun data op een eenvoudige, grafische wijze inzichtelijk maken. Voor niet al te complexe visualisaties is een datavisualisatie tool voldoende. Door middel van gevisualiseerde data hebben gebruikers de mogelijkheid een snelle interpretatie te doen. De eenvoud en het gebruiksgemak van datavisualisering tools weerspiegelt zich in het gebruikte datamodel. Vaak wordt bij datavisualisatie tools gebruik gemaakt van wizards, waarbij de gebruiker bij de hand genomen wordt en langs allerlei opties wordt geleid. Er is dus geen specifieke programmeerkennis nodig om tot een goed resultaat te komen.

  Data analyse

  Data analyse gaat verder dan het visualiseren van data alleen. Bij data analyse kunnen gevisualiseerde trends en ontwikkelingen verder worden geanalyseerd, zodat businessvragen kunnen worden beantwoord. Bij data analyse kunnen gegevens verder worden onderzocht en kunnen vervolgvragen worden gesteld en beantwoord. Om tot optimale conclusies en inzichten te komen over de data is een combinatie van datavisualisatie en data analyse gewenst. Daar waar visualisatietools gebruik maken van wizards en eenvoudig zijn in gebruik, zijn de mogelijkheden van tools voor data analyse soms te complex voor niet specifiek hiervoor getrainde gebruikers. De gebruiksvriendelijkheid is iets beperkter en alleen met de juiste kennis kan de eindgebruiker ingewikkelde en meer veelzijdigere analyses uitvoeren.

  Datavisualisatie combineren

  Om gebruikers van data analyse tools van optimaal gebruiksgemak te voorzien is de combinatie van wizards en scripting een veel gebruikte oplossing. Op deze manier kan data eenvoudig worden verkend en kan data worden geanalyseerd op een wijze die voor de gebruiker het eenvoudigst is. Zo heeft de tool de meeste waarde voor elk type gebruiker, wat de analysewens ook is. Eenvoudige visualisaties zijn snel gemaakt, maar specialisten kunnen in dezelfde tools complexe oplossingen bouwen voor ingewikkelde analysemogelijkheden.

  Datavisualisatie
  Ontdek de waarde van data
  Over hoe u een datagedreven organisatie wordt


  Datavisualisatie
  Gebruik de kracht van data
  Over hoe data uw processen en prestaties verbetert