BI software selectie | Een BI pakket selecteren – BIsystemen.nl

BI software selectie

 • Hoe kiest u een business intelligence oplossing?
 • Wat zijn de stappen bij het selecteren van BI software?
 • Voor alle informatie over BI software selectie: gratis BI box.

  Er is een groot aantal verschillende business intelligence oplossingen op de markt. Door die uitgebreide keuze en doordat de verschillen tussen BI software soms erg subtiel zijn, is het moeilijk om uit te maken welke software optimaal aansluit bij uw bedrijfsprocessen, managementbehoeften en organisatie. De informatie die u van leveranciers kunt krijgen is belangrijk. Als u dat combineert met de informatie van het ICT informatiecentrum, kunt u een goede vergelijking en gefundeerde keuze maken. De gratis BI box helpt u hierbij.

  BI software nodig? Zo kiest u!

  BI software selectietraject

  Het belangrijkste doel van BI software selectie is om een BI oplossing te kiezen die optimaal aansluit bij de behoefte aan managementinformatie, rekening houdend met de data die uw onderneming daarvoor beschikbaar heeft. Vindt u die, dan beschikt u over een tool die u helpt bij het verkrijgen van inzicht in uw processen en prestaties en daarmee bijdraagt aan het nemen van de juiste beslissingen. Een selectietraject begint daarom met een voorbereidingsfase waarin u uw bedrijfsprocessen en behoefte aan managementinformatie in kaart brengt. Op basis daarvan inventariseert u vervolgens de specifieke wensen en eisen waaraan de nieuwe BI oplossing moet voldoen.

  Oriëntatie

  Om alle mogelijkheden van business intelligence software te overzien is een goede inventarisatie nodig. Hiermee maakt u een begin in de oriëntatiefase. In dit stadium maakt u kennis met enkele leveranciers en oplossingen. Dat doet u nog niet met het doel hieruit een keuze te maken, maar om informatie te verzamelen over ontwikkelingen en specifieke eigenschappen. In deze fase staat alles nog open en bouwt u kennis op om uw eisen- en wensenlijst verder aan te scherpen.

  Eerste selectie

  Nadat u zich verdiept heeft in de meest noodzakelijke kennis over BI selectie en weet waarvoor u een oplossing zoekt, kunt u een eerste selectie maken. Die begint met een lijst van systemen die op basis van de belangrijkste criteria geschikt zijn. Er zijn informatiebronnen, gidsen en productoverzichten die kunnen helpen bij het samenstellen van die lijst. Beperk u in deze fase tot een globale beoordeling op basis van de belangrijkste functionaliteiten. Een gedetailleerde selectie volgt later pas.

  BI software selecteren en implementeren
  BI oplossing kiezen?
  Dit is belangrijk!

  De eerste mogelijke oplossingen vallen in deze fase af en u houdt alleen BI systemen over die in grote lijnen voldoen aan uw eisen en wensen. Dit is uw longlist. Vervolgens is het zaak om deze systemen verder te onderzoeken en te toetsen. Op basis daarvan maakt u van uw longlist een shortlist. De verschillende BI software op deze shortlist vergelijkt en beoordeelt u gedetailleerd. In de laatste fase van het BI software selectietraject maakt u hieruit een definitieve keuze.

  Voorbereiding BI software selectie

  Voor een goede selectie van business intelligence systemen is kennis nodig van het totale aanbod. Ook hebt u voor een goede vergelijking een betrouwbaar beeld van de markt nodig en moet u gestructureerd te werk gaan. Een goede voorbereiding is hierbij essentieel. Wanneer u stappen overslaat in het selectieproces of bepaalde stappen daarin niet goed uitvoert, dan is de kans dat u de juiste BI oplossing kiest aanzienlijk kleiner.

  Stappenplan BI software selectie

  De selectie van BI software is een proces dat structuur vereist en stap voor stap moet worden doorlopen. Alleen dan is de kans groot dat u uiteindelijk de business intelligence oplossing kiest die optimaal voldoet aan alle eisen en wensen. Voor een gestructureerde aanpak is een stappenplan noodzakelijk. U vindt zo’n stappenplan in de BI box.


  BI software selecteren

  Nieuw BI project?
  Lees dit boek!